Met deze 4 stappen kreeg ik mijn eerste 1000 e-mail subscribers

Wanneer je succesvol wilt worden, moet het opbouwen van een e-maillijst je prioriteit zijn. In dit artikel vertel ik hoe ik mijn eerste 1000 e-mail subscribers kreeg en hoe jij ook je e-maillijst kunt laten groeien.

Als je een succesvol online bedrijf wilt neerzetten en er een steady inkomen mee wilt verdienen, moet het maken en laten groeien van een e-maillijst je prioriteit zijn. Met e-mailmarketing kun je namelijk 1) meer verkeer naar je website trekken 2) jezelf als expert neerzetten 3) een band opbouwen met je doelgroep 4) je producten effectief promoten. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst subscribers hebben. In dit artikel deel ik de stappen die ik heb gezet om binnen 8 maanden meer dan 1000 e-mail subscribers te krijgen.

Lees ook: E-mailmarketing voor beginners: zo begin je een e-maillijst

Tot anderhalf jaar geleden hield ik me totaal niet bezig met e-mailmarketing – op de een of andere manier belandde het steeds weer onderaan mijn to-do list. Helaas. Want toen ik met mijn eerste ebook bezig was, kwam ik erachter dat ik toch wel echt een e-maillijst nodig had om het effectief te kunnen promoten.

Ik meldde me meteen aan bij Mailchimp, maakte een gratis cursus over Pinterest en verzamelde daarmee binnen een paar dagen zo’n tachtig subscribers. De cursus begon halverwege maart en in de eerste weken van maart groeide mijn lijst met nog zo’n 200 mensen. Ik koos ervoor om de cursus door te laten lopen en binnen 8 maanden had ik door deze freebie meer dan 1000 mensen op mijn e-maillijst staan. In dit artikel wil ik alle stappen met je delen die ik heb gezet om dat voor elkaar te krijgen.

Update: Inmiddels heb ik Mailchimp ingeruild voor ConvertKit en dat was echt de beste keuze ever! Mijn lijst groeit tegenwoordig nog veel harder en sinds ik ben overgestapt verdien ik verreweg het grootste deel van mijn inkomsten met e-mailmarketing. Sinds januari 2020 heeft ConvertKit ook een gratis plan, dus als je wilt beginnen met e-mailmarketing raad ik zeker aan om je meteen aan te melden bij ConvertKit! En via deze link krijg je ook nog eens 100 subscribers cadeau!

Deze formule gebruikte ik om mijn eerste 1000 e-mail subscribers te krijgen

1. IK MAAKTE EEN WAARDEVOLLE FREEBIE
De meeste mensen zullen niet zomaar hun e-mailadres bij je achterlaten. Als je je lijst wilt laten groeien, zul je er dus iets tegenover moeten zetten. Dat betekent dat je een geweldige freebie moet maken, die mensen pas ontvangen als ze zich inschrijven. Je kunt verschillende freebies maken, zoals een webinar, ebook of e-mailcursus. Het maakt niet uit wat het is, zolang het maar relevant en waardevol voor je doelgroep is.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat mensen je freebie ook daadwerkelijk wíllen. Wanneer je een gratis product aanbiedt waar niemand behoefte aan heeft, zal alsnog niemand zich inschrijven. Zorg er daarom voor dat je freebie een probleem van je doelgroep oplost of dat het hen dichter bij hun doel brengt.

Ik koos ervoor om een gratis e-mailcursus te maken, waarin ik mensen in vijf dagen leerde waarom Pinterest zo’n krachtige marketingtool is en hoe je het kunt inzetten voor je blog of bedrijf.

Lees ook: Hoe ik geld verdien met een gratis e-mailcursus

2. IK ZETTE INSCHRIJFFORMULIEREN IN MIJN ARTIKELEN
Om ervoor te zorgen dat mensen zich voor de freebie zouden inschrijven, heb ik in elk artikel over Pinterest een inschrijfformulier geplaatst. Omdat ik tienduizenden bezoekers per maand naar mijn artikelen trek, kreeg ik op deze manier een hoop nieuwe inschrijvingen.

Er zijn verschillende programma’s en plugins waarmee je opt-in formulieren kunt maken. Ik gebruik de formulieren van ConvertKit in combinatie met de gratis plugin Magic Action Box en ik ben daar echt heel tevreden over!

3. IK MAAKTE EEN LANDINGSPAGINA VOOR MIJN CURSUS
Om de e-mailcursus ook op social media te kunnen delen, maakte ik een landingspagina waar mensen zich konden inschrijven voor de cursus. Het verschil tussen een gewone pagina en een landingspagina is dat je op een landingspagina geen afleidingen hebt. Je ziet dus geen sidebar, footer of logo, waardoor alle aandacht naar je freebie wordt getrokken.

Er zijn een hoop mensen die wel graag de freebie zouden willen ontvangen, maar liever geen e-mailadres willen achterlaten. Om ook die mensen over te halen, is het belangrijk dat de pagina zo aantrekkelijk mogelijk is. Benadruk duidelijk wat de freebie hem of haar gaat opleveren en waarom hij of zij dit écht nodig heeft. Zorg ervoor dat mensen hun e-mailadres wíllen geven.

Ik heb ervoor gezorgd dat de pagina aantrekkelijk en overzichtelijk is en ik benadruk ook duidelijk wat mensen kunnen verwachten en wat ze van de cursus gaan leren.

Als je een succesvolle blog wilt neerzetten en er een steady inkomen mee wilt verdienen, moet het maken en laten groeien van een e-maillijst je prioriteit zijn. Met e-mailmarketing kun je namelijk 1) meer verkeer naar je website trekken 2) jezelf als expert neerzetten 3) een band opbouwen met je doelgroep 4) je producten effectief promoten. Maar dan moet je natuurlijk wel eerst subscribers hebben. In dit artikel deel ik de exacte formule die ik heb gebruikt om binnen 8 maanden meer dan 1000 e-mail subscribers te krijgen.

Er zijn tegenwoordig steeds meer WordPress thema’s met de optie om een landingspagina te maken op je website, maar wanneer het niet in je thema zit, kun je er ook een plugin zoals Leadpages of Landing Page Builder voor gebruiken. Bij veel e-mailprogramma’s, waaronder ConvertKit, kun je ook landingspagina’s maken.

4. IK HEB MEERDERE PINS GEMAAKT VOOR DE CURSUS
Vervolgens heb ik drie verschillende pins gemaakt, die alle drie naar de landingspagina linken. Deze pins heb ik vervolgens naar alle relevante borden en naar alle Nederlandstalige groepsborden gepind, met als resultaat dat mijn freebies elke maand door honderden tot duizenden mensen worden gezien.

Voor het inplannen van mijn pins gebruik ik Tailwind en daarmee kun je onder meer gebruik maken van smartloops, een optie waarmee je kunt instellen dat bepaalde pins om de zoveel weken of maanden opnieuw naar bepaalde borden worden gepind. Voor de pins van mijn freebies heb ik ingesteld dat ze elke drie maanden automatisch naar al mijn Nederlandstalige groepsborden worden gepind, waardoor ze steeds opnieuw zichtbaar zijn voor iedereen die die borden volgt. Dit zorgt ervoor dat ik het hele jaar door verkeer naar mijn freebies trek en dat mijn e-maillijst steeds groter wordt, zonder dat ik daar zelf nog iets voor hoef te doen. Probeer Tailwind een maand gratis!

Heb jij al een e-maillijst? Wat doe jij om ervoor te zorgen dat mensen zich inschrijven?

2 thoughts on “Met deze 4 stappen kreeg ik mijn eerste 1000 e-mail subscribers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.