Alles wat je moet weten over Instagram hashtags in 2020

Het gebruiken van hashtags is één van de makkelijkste en effectiefste manieren om te groeien op Instagram. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over hashtags en laat ik je zien wat goede hashtags zijn, hoe je goede hashtags kunt vinden, hoeveel hashtags je moet gebruiken en hoe je kunt zien of de hashtags die je gebruikt ook daadwerkelijk effectief zijn

Wanneer je wilt groeien op Instagram zijn hashtags onmisbaar. Hashtags zorgen er namelijk voor dat je account voor een groter publiek zichtbaar wordt, waardoor je sneller nieuwe volgers zult aantrekken. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over hashtags en laat ik je zien wat goede hashtags zijn, hoe je goede hashtags kunt vinden, hoeveel hashtags je moet gebruiken en hoe je kunt zien of de hashtags die je gebruikt ook daadwerkelijk effectief zijn.

Lees ook: 10 tips voor meer engagement op Instagram

HOE WERKEN HASHTAGS?
Hashtags kun je zien als emmers waar je content in kunt plaatsen. Elke emmer heeft een eigen naam, zoals “travellovers” of “veganrecipes” en de hele dag door zijn mensen in die emmers aan het graaien, op zoek naar informatie of inspiratie. Door jouw posts in relevante emmers te plaatsen – lees: relevante hashtags te gebruiken – zal iedereen die in die emmer kijkt jouw content zien. Je kunt hashtags in je Instagram posts, in je bio en in je stories gebruiken.

Het gebruiken van hashtags is één van de makkelijkste en effectiefste manieren om te groeien op Instagram. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over hashtags en laat ik je zien wat goede hashtags zijn, hoe je goede hashtags kunt vinden, hoeveel hashtags je moet gebruiken en hoe je kunt zien of de hashtags die je gebruikt ook daadwerkelijk effectief zijnWAAROM ZOU JE HASHTAGS GEBRUIKEN?
Door hashtags te gebruiken, worden je posts dus niet alleen door je volgers gezien, maar ook door tientallen tot honderden andere gebruikers. Hierdoor zijn hashtags verreweg de beste manier om de mensen te bereiken die je nog niet volgen, maar die wel geïnteresseerd zullen zijn in je content. Daarnaast zal het gebruik van hashtags je door die extra zichtbaarheid ook meer engagement opleveren. Uit een onderzoek van Simply Measured blijkt zelfs dat posts met hashtags maar liefst 12,6 procent meer likes en reacties krijgen dan berichten zonder hashtags.

Simpel gezegd zorgen hashtags er dus voor dat jij je doelgroep kunt bereiken en, nog belangrijker, dat jouw doelgroep jou kan vinden.

Lees ook: 5 dingen die ik heb gedaan om 20.000 Instagram volgers te krijgen

WELKE HASHTAGS MOET JE GEBRUIKEN?
Wanneer je hashtags gebruikt, is het belangrijk dat je alleen hashtags gebruikt die passen bij je content en je doel, zodat je mensen aantrekt die echt geïnteresseerd zijn in wat je deelt. Let er ook op dat de foto’s onder de hashtags die je gebruikt, passen bij wat je wilt uitstralen met je account. Populaire hashtags zoals #love en #coffee bevatten vaak beelden die totaal niet relevant zijn en zullen je daardoor niet de juiste volgers opleveren.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt naar de populariteit van je hashtags. Wanneer een hashtag miljoenen keren wordt gebruikt, zal je post snel ondergsneeuwd worden door een nieuwe lading en zal vrijwel niemand jouw bericht zien. Maar wanneer je voor hashtags kiest die amper gebruikt worden, zal maar een handjevol mensen met je content in aanraking komen en daar schiet je ook niet veel mee op. Je kunt daarom het beste hashtags gebruiken met 50.000 tot 500.000 hits, al is dat wel afhankelijk van je niche en de grootte van je account.

HOE VIND JE GOEDE HASHTAGS?
De makkelijkste manier om goede hashtags te vinden, is via de tab “Verkennen”. Typ daar een zoekwoord in die past bij je account en klik vervolgens op “Tags”. Er verschijnt dan een lijst met hashtags, inclusief het aantal keer dat de hashtag is gebruikt. Wanneer je op een van de hashtags klikt, zie je naast “Gerelateerd” vergelijkbare hashtags die misschien ook goed bij je account passen. Sla alle hashtags op die relevant voor je zijn en ga hier net zolang mee door totdat je zo’n 50 tot 60 goede hashtags hebt gevonden.

Het gebruiken van hashtags is één van de makkelijkste en effectiefste manieren om te groeien op Instagram. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over hashtags en laat ik je zien wat goede hashtags zijn, hoe je goede hashtags kunt vinden, hoeveel hashtags je moet gebruiken en hoe je kunt zien of de hashtags die je gebruikt ook daadwerkelijk effectief zijn

Je kunt ook goede hashtags vinden door:
• uit te zoeken welke hashtags mensen uit je doelgroep gebruiken
• te kijken naar de hashtags van je concurrenten

Lees ook: 10 redenen waarom je Instagram account niet groeit

HOEVEEL HASHTAGS MOET JE GEBRUIKEN?
Hier is helaas niet echt een duidelijk antwoord op te geven. Sommige experts zeggen dat je het beste alle 30 hashtags kunt gebruiken, omdat je op die manier de meeste kans hebt om ontdekt te worden, maar anderen zeggen juist weer dat je het beter bij 5 tot 10 hashtags kunt houden. 90 procent van de grote merken op Instagram gebruikt maximaal 7 hashtags, maar er zijn ook bedrijven die zeggen dat ze veel meer bereik hebben als ze er tussen de 20 en 30 gebruiken.

Ik denk persoonlijk dat het niet zozeer gaat om het aantal, maar meer om de relevantie. Als jij 30 hashtags kunt vinden die goed bij jouw post en account passen, dan zou ik ze zeker alle 30 gebruiken. Het maakt voor je zichtbaarheid trouwens niet uit of je die hashtags in je caption of in een reactie onder de post zet.

De hashtag feed werkt op basis van hoe laat de foto is geplaatst en niet hoe laat de hashtags zijn toegevoegd. Wanneer je een foto om 10 uur plaatst en je pas een paar uur later de hashtags toevoegt, zal je foto ergens onderaan in de hashtag feed verschijnen en dus niet door mensen gezien worden. Zet je hashtags daarom meteen in je caption als je de foto plaatst of zet het binnen een minuut in een reactie onder je foto.

HOE WEET JE OF JE HASHTAGS GOED WERKEN?
Wanneer je een zakelijk account op Instagram hebt, kun je bij “Statistieken weergeven” onder je post zien hoeveel weergaven je hashtags hebben opgeleverd. Door regelmatig van hashtags te wisselen en vervolgens de statistieken te analyseren, kun je ontdekken welk soort hashtags goed werken en welke hashtags niet zoveel hebben opgeleverd.

Het gebruiken van hashtags is één van de makkelijkste en effectiefste manieren om te groeien op Instagram. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over hashtags en laat ik je zien wat goede hashtags zijn, hoe je goede hashtags kunt vinden, hoeveel hashtags je moet gebruiken en hoe je kunt zien of de hashtags die je gebruikt ook daadwerkelijk effectief zijnGebruik jij hashtags? Zo niet, waarom niet?

8 thoughts on “Alles wat je moet weten over Instagram hashtags in 2020

  1. Hallo Tarinda,

   Ik heb het afgelopen half jaar mijn instagram niet gebruikt. Nu gebruikte ik hem het afgelopen weekend weer. Nu viel het mij op dat ik bijna geen bereik had met mijn hashtags. Normaal gesproken bereik ik met mijn hashtags 40 tot 80% nu was dit maar 2%. Is er in het afgelopen half jaar iets veranderd? Of kan het iets anders zijn wat ik fout doe? Ik gooi mijn hashtags altijd in de eerste reactie onder de foto.

   Alvast bedankt voor je tijd!

 1. Wat een super fijne tips! Ik wist helemaal niet dat je bij een zakelijk account kan zien op welke hashtags mensen jou hebben gevonden. Bedankt voor dit handige artikel! :-)

 2. super goeie tips, alleen dat laatste dat je kan zien of je hashtags hun werk doen, dat overzicht krijg ik niet in beeld ondanks dat ik een zakelijk account heb. Ik zie bereik, weergave en dat is het, weet jij hoe dat kan?

  1. Dat dacht ik ook maar je kunt naar beneden scrollen als je de statistieken van je bericht opent! Ik moet wel 3x naar beneden ‘vegen’ voordat hij het daadwerkelijk goed laat zien.

 3. Hallo Tarinda,

  Ik heb het afgelopen half jaar mijn instagram niet gebruikt. Nu gebruikte ik hem het afgelopen weekend weer. Nu viel het mij op dat ik bijna geen bereik had met mijn hashtags. Normaal gesproken bereik ik met mijn hashtags 40 tot 80% nu was dit maar 2%. Is er in het afgelopen half jaar iets veranderd? Of kan het iets anders zijn wat ik fout doe? Ik gooi mijn hashtags altijd in de eerste reactie onder de foto.

  Alvast bedankt voor je tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.