De complete handleiding voor Tailwind

Tailwind is een Pinterest scheduler waarmee je pins kunt inplannen én waarmee je door een paar slimme opties je zichtbaarheid op Pinterest flink kunt vergroten. In deze handleiding vertel ik alles wat je moet weten over Tailwind en laat ik je stap voor stap zien hoe het programma werkt

Met mijn succesvolle Pinterest strategie trek ik al twee jaar tienduizenden mensen per maand naar mijn website en een belangrijk onderdeel in die strategie is Tailwind. Tailwind is een Pinterest scheduler waarmee je pins kunt inplannen én waarmee je door een paar slimme opties je zichtbaarheid op Pinterest flink kunt vergroten. In deze handleiding vertel ik alles wat je moet weten over Tailwind en laat ik je stap voor stap zien hoe het programma werkt.

Voordat ik laat zien hoe Tailwind werkt, wil ik alvast vermelden dat het programma niet gratis is. Via mijn link kun je Tailwind een maand gratis proberen en daarna kost het 9,99 dollar per maand als je voor een heel jaar betaalt en 14,99 dollar als je per maand betaalt. In het artikel Hoe mijn blogverkeer explosief is gegroeid door Tailwind leg ik uit hoe ik met Tailwind mijn blogverkeer en inkomsten heb kunnen laten groeien en waarom ik het de investering meer dan waard vind. Als je nog twijfelt of je wel in Tailwind moet investeren, raad ik aan om eerst dat artikel te lezen.

BEGINNEN MET TAILWIND

Ga naar de website van Tailwind en klik op “get started”. Meld je aan met je Pinterest account, sta Tailwind toe om je account te gebruiken en vul je e-mailadres en een wachtwoord in. Vervolgens kom je in “Publisher” terecht, het deel van je dashboard waar je je schema kunt maken en je pins kunt inplannen.

Pinterest maakt gebruik van een smart schedule, wat inhoudt dat het schema gebaseerd is op de tijden die voor jouw account het beste werken. Je kunt dit schema aan de rechterkant van het scherm vinden. Wanneer je onder op “Add / Remove Time Slots” klikt, kun je je schema aanpassen en instellen hoeveel pins per dag je wilt inplannen. Klik daarvoor bij “Smart Schedule” op “Recreate Schedule”.

Ik wissel regelmatig met het aantal pins per dag, zodat ik een goed beeld heb van welke hoeveelheid het beste werkt voor mijn account. Wanneer je net begint met Tailwind, raad ik aan om met 15 tot 20 pins per dag te beginnen. Je zult niet elke dag evenveel pins pinnen; de dagen waarop je account het goed doet zullen iets meer pins per dag bevatten en de dagen waarop je account het minder goed doet, zullen iets minder pins bevatten.

De groene tijden zijn de tijdstippen waarop een pin wordt gepubliceerd en de tijden met een stippelrand zijn aanbevolen tijdstippen voor als je meer wilt pinnen. Je kunt die activeren door erop te klikken.

Nu je schema klaar is, is het tijd om je schema te vullen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen:
• Afbeeldingen uploaden
• Afbeeldingen één voor één pinnen met de extensie
• Meerdere afbeeldingen tegelijk pinnen met de extensie

PINS UPLOADEN IN TAILWIND

Wanneer je afbeeldingen op je computer hebt staan die je met Tailwind wilt inplannen, kun je ze via het dashboard uploaden.

1. Upload een afbeelding
Ga in de linkerkolom naar “Publisher” en klik op “Drafts”. Klik boven het schema aan de rechterkant van het scherm op “Create New Pin” en “Upload Image”. Upload vervolgens de afbeelding of afbeeldingen die je wilt inplannen.

2. Vul de informatie in
Wanneer je afbeeldingen geupload zijn, komen ze in “Drafts” terecht. Je kunt nu per afbeelding een board invullen, een beschrijving maken en een URL toevoegen. Wanneer je bij “Add Board to All” een bord invult, wordt dat bord automatisch aan elke afbeelding toegevoegd. Tailwind gebruikt voor elke afbeelding je homepage als URL, dus als de pin naar een specifieke blogpost of pagina verwijst, moet je niet vergeten om dat aan te passen.

3. Zet het in je schema
Als je vervolgens onder op “Schedule All Drafts” klikt, worden de afbeeldingen op het eerstvolgende lege tijdstip in je schema gezet. Je kunt ook instellen dat de pins op een specifieke dag en tijdstip worden ingepland. Klik hiervoor op het klokje onder de afbeelding, naast “Add to Queue”. Kies de juiste dag en tijdstip en klik op “Set Custom Time”. Wanneer je meerdere borden hebt geselecteerd, kun je bij “Use Interval” voor elk bord kun aangeven hoeveel dagen er tussen de pins moet zitten en kun je eventueel een specifieke dag en tijdstip voor elk bord instellen.

EEN AFBEELDING PINNEN MET DE EXTENSIE

Om de extensie te kunnen gebruiken, moet je het eerst installeren. Ga hiervoor naar “Publisher” en klik in het midden bovenaan op “*browser* Extension”.

1. Zoek een afbeelding
Ga naar Pinterest of je website en zoek een afbeelding die je wilt pinnen. Wanneer je met je muis over de afbeelding gaat, verschijnt er een Tailwind icoon waar je op kunt klikken. Er wordt nu een nieuw scherm geopend.

2. Vul de informatie in
Wanneer je een afbeelding van Pinterest pint, zijn de beschrijving en URL als het goed is al ingevuld en hoef je alleen nog het bord in te vullen waar je de afbeelding naartoe wilt pinnen. Wanneer je van je eigen website of een andere website pint, moet je waarschijnlijk alle informatie nog zelf invullen. Wanneer je vervolgens rechtsboven op “Schedule Now” klikt, wordt de afbeelding meteen in je schema gezet. Klik je op “Safe for Later” dan verschijnt de afbeelding in “Drafts”. Ook hier kun je een specifieke tijd invullen door op het klokje onderaan de pin te klikken of een interval instellen door op “Use Interval” te klikken.

MEERDERE AFBEELDINGEN PINNEN MET DE EXTENSIE

Ook in dit geval moet je eerst de extensie op je browser hebben geïnstalleerd.

1. Ga naar Pinterest
Ga naar je Pinterest feed en scroll een stuk naar beneden. Klik vervolgens rechtsboven in je browser op het Tailwind icoon. Je krijgt nu een scherm te zien met alle pins waar je net langs gescrold bent. Selecteer vervolgens alle pins die je wilt inplannen en klik rechtsonder op “Go Schedule!”. Er wordt nu een nieuw venster geopend met alle pins die je hebt geselecteerd.

2. Vul de informatie voor elke pin in
Vul voor elke afbeelding het bord in waar het naartoe gepind moet worden. Als alle pins naar hetzelfde bord kunnen, kun je dat bord bovenin bij “Add Board to All” invullen. Check ook goed of er overal een beschrijving staat en er een URL is ingevuld; Tailwind kan de pin anders niet inplannen. Klik vervolgens op “Schedule All” om het meteen in je schema te zetten of op “Save for Later” om het als drafts op te slaan.

Als je ze meteen hebt ingepland en vervolgens in je dashboard naar “Publisher” > “Scheduled Pins” gaat, zie je de pins in je schema en lijst met ingeplande pins staan.

HANDIGE OPTIE: TRIBES

Tailwind tribes zijn een soort groepsborden, maar dan nog een stuk effectiever. De regel is namelijk dat voor elke eigen pin die je naar de tribe pint, je er minimaal één moet repinnen. Wanneer jij vijf pins van je eigen website toevoegt, moet je dus ook minimaal vijf pins van anderen repinnen. Hierdoor worden pins in tribes vaak gerepind, wat voor meer zichtbaarheid zorgt.

Je kunt lid worden van een tribe door in de linkerkolom naar “Tribes” te gaan. Klik vervolgens op “Get Started with Tribes” en kies drie categorieën. Tailwind laat nu een aantal tribes zien die goed bij jouw content passen. Meld je bij een tribe aan door op “Join Tribe” te klikken. Vervolgens kom je in de tribe terecht, waar je een video kunt kijken waarin de tribes uitgebreid uitgelegd worden. Nadat je de uitleg hebt bekeken, kun je via “Find a Tribe” linksboven meer tribes zoeken en je daar bij aanmelden. Linksboven onder “Your Tribes” kun tussen de tribes wisselen.

De makkelijkste manier om je eigen pins naar een tribe te pinnen, is door bij het inplannen van de afbeelding de optie “Add to Tribes” aan te klikken. Je kunt dan aangeven naar welke tribe je de afbeelding wilt pinnen en vervolgens wordt het aan je schema toegevoegd. Onthoud wel dat je maar van 5 tribes lid kunt worden en dat je maar 30 pins per maand naar tribes mag pinnen. Wanneer je onbeperkt gebruik wilt maken van tribes, kun je upgraden.

Je kunt pins uit tribes repinnen door naar de betreffende tribe te gaan en daar in de feed een afbeelding te zoeken die je wilt delen. Vul een bord in en klik vervolgens op “Add to Queue” om de pin aan je schema toe te voegen.

Klik hier om Tailwind een maand gratis te proberen!

Gebruik jij Tailwind al?

One thought on “De complete handleiding voor Tailwind

  1. Wat een ontzettend duidelijke uitleg! Ik heb Tailwind al een tijd geleden aangemaakt, maar had eigenlijk geen idee hoe het werkte. Ik ga ermee aan de slag, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.