10 tips voor meer engagement op Instagram

Wanneer je wilt groeien op Instagram is het belangrijk dat je veel likes en reacties op je Instagram posts krijgt. Hier zijn 10 tips om je engagement op Instagram te verhogen.

Wat was het allemaal toch makkelijk op Instagram een paar jaar geleden. De feed was chronologisch en het enige wat je hoefde te doen om gezien te worden, was regelmatig een nieuwe foto posten. Je hoefde niet na te denken over een strategie en uit te zoeken wat een goede tijd is om te posten, welke content wel of niet werkt en welke hashtags de meeste engagement opleveren. The good old days.

Tegenwoordig is het allemaal net even anders. Nu de feed niet meer chronologisch is, hebben we te maken met een geavanceerd algoritme, dat bepaalt of jouw content wel of niet aan mensen wordt getoond.

Lees ook: 5 dingen die ik heb gedaan om 20.000 Instagram volgers te krijgen

HOE HET ALGORITME WERKT
Voordat we naar de tips gaan, wil ik eerst kort uitleggen hoe het algoritme precies werkt. In de eerste jaren van Instagram was het heel simpel: je feed was chronologisch en de nieuwste foto’s verschenen bovenaan. Maar hoe groter Instagram werd, hoe meer mensen niet meer hun volledige feed bekeken. Daarom kwamen de makers in mei 2016 met een nieuw algoritme: de posts die het goed doen of waar je het meest in geïnteresseerd bent, komen bovenaan te staan – ook als die bijvoorbeeld al een dag oud zijn.

Dit betekent concreet dat niet de 3 minuten oude foto van een klasgenoot waar je nooit op reageert bovenaan staat, maar bijvoorbeeld de foto die je beste vriendin gisterenavond heeft gepost. Het betekent ook dat mensen die nooit of niet vaak jouw foto’s liken of erop reageren, jouw posts minder vaak of zelfs helemaal niet meer voorbij zien komen. Volgens Hootsuite is het zelfs zo dat je volgers gemiddeld 70 procent van jouw content missen.

Niemand weet precies hoe Instagram bepaalt hoe hoog of laag jouw foto’s bij je volgers in de feed verschijnen, maar er gaan wel een aantal theorieën rond. Er zijn in ieder geval twee factoren die veel invloed hebben op jouw positie in de feed:
• Hoeveel engagement je krijgt
• Hoe snel je engagement krijgt

Wanneer je wilt groeien op Instagram is het dus belangrijk dat je veel likes en reacties op je foto’s krijgt. Hier zijn daarom 10 tips om je engagement op Instagram te verhogen.

Lees ook: 30 simpele trucjes voor meer Instagram volgers

1. ONTDEK JOUW BESTE TIJD
Later, een app om social media posts in te plannen, heeft 12 miljoen Instagram posts – gepost in verschillende tijdzones – geanalyseerd en zij kwamen tot de conclusie dat de beste tijd om een foto te posten tussen 9.00 en 11.00 uur EST is. Dat betekent tussen 15.00 en 17.00 uur Nederlandse tijd. Coschedule zegt juist weer dat het niet slim is om tijdens kantooruren te posten, omdat de meeste mensen dan aan het werk zijn en je minder likes en reacties krijgt. Volgens hun onderzoek kun je over het algemeen juist het beste tussen 8.00 en 9.00 uur of om 17.00 uur een foto posten, al verschilt dat ook weer per branche.

Omdat elk account met een andere doelgroep en tijdzones te maken heeft, zou ik persoonlijk niet te veel waarde hechten aan deze onderzoeken en vooral zelf onderzoeken wat voor jouw account de beste tijden zijn. Dit kun je doen door een aantal weken op verschillende tijden te posten en bij te houden op welke tijdstippen je de meeste likes en reacties krijgt.

Wanneer je wilt groeien op Instagram is het belangrijk dat je veel likes en reacties op je Instagram posts krijgt. Hier zijn 10 tips om je engagement op Instagram te verhogen.

2. POST ELKE DAG
De plannings app Tailwind heeft meer dan 100.000 Instagram posts van soortgelijke accounts geanalyseerd en ontdekte dat accounts die zeven keer per week of meer posten meer engagement hebben en sneller groeien dan accounts die niet elke dag een nieuw bericht plaatsen – ongeacht hoe groot het account is. Ook kwamen ze tot de conclusie dat accounts die elke dag posten vier keer zo hard groeien als accounts die één keer per week of minder posten. Toch zou ik persoonlijk alleen elke dag posten als je genoeg goede content hebt; kwaliteit is namelijk altijd belangrijker dan kwantiteit.

Om te ontdekken wat voor jou het beste werkt, kun je een aantal weken achter elkaar verschillende strategieën testen. Post de eerste week bijvoorbeeld elke dag, de tweede week drie keer per week, de derde week twee keer per dag en de vierde week maar één keer per week. Kijk vervolgens of je verschil ziet in engagement en het aantal volgers dat je die week hebt gekregen.

3. SCHRIJF BETERE CAPTIONS
Om engagement uit te lokken en een band met je volgers op te kunnen bouwen, is het belangrijk dat je goede captions schrijft. Ik raad aan om regelmatig iets persoonlijks te delen en een inkijkje in je leven te geven. Ik krijg altijd veel meer reacties als ik iets over mezelf deel en daarnaast voelen mensen sneller een connectie met je als ze meer van je weten en het idee hebben dat ze je een beetje kennen.

Een aantal vragen die je kunnen helpen bij het bedenken van een goede caption:
• Wat zouden mijn volgers van me willen weten?
• Welk soort captions lees ik zelf graag?
• Welke boodschap wil ik met de wereld delen?
• Met welke tekst kan ik deze foto of video nog net wat sprekender maken?
• Wat heb ik pas meegemaakt wat mijn volgers ook interessant zouden vinden?
• Waar ben ik gepassioneerd over?

4. GEBRUIK EEN CALL TO ACTION
Om reacties uit te lokken, is het slim om je caption te eindigen met een call to action. Volgens diverse studies zorgen call to actions zoals “Reageer als..”, “Wat vind jij van..?” en “Tag een vriend die..” ervoor dat het aantal reacties met maar liefst 200 procent stijgt. Onthoud hierbij wel dat hoe makkelijker de vraag of actie is, hoe sneller mensen zullen reageren.

Wanneer je wilt groeien op Instagram is het belangrijk dat je veel likes en reacties op je Instagram posts krijgt. Hier zijn 10 tips om je engagement op Instagram te verhogen.

5. LAAT VEEL REACTIES ACHTER
Hoe actiever je zelf bent en hoe meer reacties jij bij anderen achterlaat, hoe meer mensen ook onder jouw foto’s zullen reageren. Zorg er dus voor dat je elke dag wat tijd vrij maakt om te reageren op de foto’s in je feed en vooral ook op de reacties die jij onder je posts krijgt. Wanneer ik niet op reis ben, ben ik elke ochtend en avond 20 tot 30 minuten actief op Instagram om de posts in mijn feed te liken en reacties achter te laten. Ik laat vooral reacties achter bij mensen die ook regelmatig op mij reageren. Ook probeer ik zoveel mogelijk te reageren op de reacties die ik op mijn posts krijg.

Lees ook: 10 redenen waarom je Instagram account niet groeit

6. KIJK KRITISCH NAAR JE HASHTAGS
Door hashtags te gebruiken, worden je posts niet alleen door je volgers gezien, maar ook door tientallen tot honderden andere gebruikers. Uit een onderzoek van Simply Measured blijkt dat posts met hashtags maar liefst 12,6 procent meer likes en reacties krijgen dan berichten zonder hashtags. Als je je engagement wilt verhogen, is het gebruiken van hashtags dus een van de beste en makkelijkste manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Wanneer je hashtags gebruikt, is het wel belangrijk dat je alleen hashtags gebruikt die passen bij je content en je doel, zodat je mensen aantrekt die echt geïnteresseerd zijn in wat je deelt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je kijkt naar de populariteit van je hashtags. Wanneer een hashtag miljoenen keren wordt gebruikt, zal je post snel ondergsneeuwd worden door een nieuwe lading en zal vrijwel niemand jouw bericht zien. Maar wanneer je voor hashtags kiest die amper gebruikt worden, zal maar een handjevol mensen met je content in aanraking komen en daar schiet je ook niet veel mee op. Over het algemeen kun je het beste hashtags gebruiken met 50.000 tot 500.000 hits, al is dat ook weer afhankelijk van je niche en de grootte van je account.

Lees ook: Alles wat je moet weten over Instagram hashtags in 2020

Wanneer je wilt groeien op Instagram is het belangrijk dat je veel likes en reacties op je Instagram posts krijgt. Hier zijn 10 tips om je engagement op Instagram te verhogen.

7. ANALYSEER JE INSTAGRAM POSTS
Wanneer je een zakelijk account hebt – wat sowieso een aanrader is! – heb je toegang tot je Instagram statistieken. Hierin kun je onder meer zien welke posts en stories de meeste weergaven en engagement kregen. Ook kun je van elke post afzonderlijk de statistieken zien, zoals hoe groot het bereik was en hoeveel mensen via hashtags je foto hebben gezien. Door deze statistieken te analyseren kun je ontdekken welk soort foto’s het goed doen en veel reacties krijgen en welke foto’s minder goed presteren. Ook kun je zien of de hashtags die je gebruikt goed werken of dat je beter andere hashtags kunt gebruiken.

8. DEEL ALLEEN JE BESTE FOTO’S
Wanneer je succesvol wilt worden op Instagram is een aantrekkelijke feed onmisbaar. Om ervoor te zorgen dat mensen je wíllen volgen en op je posts wíllen reageren, moet je namelijk fantastische content delen en ervoor zorgen dat mensen meteen weggeblazen worden als ze op je account terecht komen. Deel daarom alleen kwalitatief goede foto’s en geef ze een professionele look door ze met Lightroom presets te bewerken. Ontdek mijn presets hier!

Wanneer je wilt groeien op Instagram is het belangrijk dat je veel likes en reacties op je Instagram posts krijgt. Hier zijn 10 tips om je engagement op Instagram te verhogen.

9. VOEG LOCATIES TOE
Voeg altijd een geotag toe van de plek waar de foto is genomen. Wanneer mensen vervolgens op die locatie zoeken, zullen ze jouw post in de zoekresultaten zien en wanneer je goede content deelt, kan dit je een hoop extra engagement en nieuwe volgers opleveren. Uit een onderzoek van Simply Measured blijkt dat posts met een geotag gemiddeld maar liefst 29 procent meer engagement krijgen dan posts zonder locatie.

10. GA AAN DE SLAG MET INSTAGRAM STORIES
Instagram Stories worden steeds populairder en veel mensen kijken tegenwoordig zelfs liever naar stories dan dat ze door de feed scrollen. Wanneer je wilt groeien op Instagram en meer binding met je volgers wilt creëren, is het dus slim om ook met Instagram Stories aan de slag te gaan – het liefst elke dag. En gebruik het dan niet alleen om je producten of artikelen te promoten, maar laat jezelf zien en neem je volgers mee in je werk of de avonturen die je meemaakt.

Je stories hoeven niet perfect te zijn – juist niet! – maar zorg er wel voor dat je op een bepaalde manier waarde toevoegt. Dat ze na een dag verdwijnen, betekent niet dat je dan maar van elke scheet een verhaal moet maken. Je stories moeten passen bij wie je bent en bij wat je wilt uitstralen op Instagram.

Welke tips gebruik jij al?

2 thoughts on “10 tips voor meer engagement op Instagram

  1. Ik ben niet zo bezig met groeien, maar heb uit interesse m’n account toch omgezet van persoonlijk naar zakelijk. Boeiend om te zien welke posts het beter doen dan andere! Ik maak weleens tijd vrij om actief te reageren op Instagram, maar veertig minuten tot een uur per dag vind ik wel behoorlijk heftig. Je toewijding is natuurlijk wel te zien aan je volgersaantal en je engagement. ??

    1. Ik snap je helemaal, het is ook een hoop werk! Maar voor mij is Instagram echt onderdeel van mijn werk, dus ik zie dit gewoon als werktijd. Maar als ik Instagram puur privé zou gebruiken, zou ik er ook zeker niet zoveel tijd in steken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.